Ulande bliver grønne

06.11.2013

af Jette Miller, vicedirektør i Natur-Energi

Der, hvor klimaforandringerne vil ramme hårdest, er dér, hvor der i forvejen er massive udfordringer i samfundet. Ulandene efterspørger derfor investeringer – men måske til nogens overraskelse tilmed grønne investeringer!

I ulandene er efterspørgslen på grønne løsninger, som for eksempel vedvarende energi, bæredygtigt landbrug og vandrensning stigende. Nye smarte løsninger, der tager højde for u-landenes teknologiske udviklingsniveau, er ofte svaret på den klimaudfordring, som de står overfor – og det er hér i-landenes investeringer kommer ind.

Vedvarende energi vinder frem i ulande
Ifølge Mandag Morgen er investeringerne i vedvarende energi i udviklingslandende vokset fra 8 mia. dollars i 2004 – til 112 mia. dollars i 2012. Samtidig er samme type investeringer i øvrigt faldet i de industrialiserede lande. Blandt andet derfor vil også danske virksomheder i stigende grad kigge ud ad egne vinduer, når de skal sælge deres “grønne varer”.

Danske pensionskasser og kapitalfonde har også vist, at de er klar på den dagsorden ved at placere penge i statens Klimainvesteringsfond, der blev født sidste år. Det forventes, at fonden samlet set kommer til at råde over 700 mio. kr. til investeringer i grønne løsninger i ulandene.

Sort vækst springes over
Og ideen er rigtig god: Ved at motivere til grønne investeringer og springe ”den sorte vækst over”, så vinder ikke bare klimaet men også de enkelte samfund. For en mere teknologisk løsning kan i sig selv være et springbræt til øget udvikling. En bæredygtig udvikling.

Det er lidt som at løbe op ad trappen ved at springe et trin over: Det giver god energi, og vi når hurtigere i mål. Derudover har den fælles privat/offentlige indsat gennem eksempelvis Klimafonden, den sikkerhed, der skal til, når der skal investeres i lande med en vis grad af politisk såvel som økonomisk ustabilitet og korruption. En fælles og lidt større satsning giver nemlig mulighed for, at der kan etableres bedre sikkerhed for investeringernes succes gennem forsikrings- og garantiordninger.

Behov for basale løsninger
Men hvad er det for løsninger, der så er efterspurgt i u-landende? Det er grønne investeringer, der målrettet er udviklet og skabt i udviklingslandene. Teknologiske løsninger der tager udgangspunkt i de daglige udfordringer, som findes i filippinske slumkvarterer med et enkelt behov for lys eller ghanesiske landsbyer med behov for opbygning af basale toiletforhold.

Der er ikke brug for avanceret høj-teknologisk lysdesign eller for dyre porcelænskummer med avanceret afløbsteknik. Der er behov for basale løsninger, der rammer brugernes behov og ikke bare kasseres, fordi der mangler en avanceret reservedel. Det er efterspurgt og det vil skabe reel grobund for udvikling.

I næste uge Natur-Energi til Cambodja, da vores kunder på elproduktet NØDSTRØM donerer penge til Folkekirkens Nødhjælp via deres elregning. Vi skal blandt andet se, hvordan penge u fattige lokalsamfund til klimaforandringerne. Følg os på Twitter, Facebook og her på bloggen i løbet af de kommende uger. Har du spørgsmål, så skriv også gerne til os på de sociale medier – vi glæder os til at høre fra dig! 🙂