Klimavenlig tøjvask

16.01.2020

Med en datter på 2 er vaskemaskinen ofte i rotation hjemme hos mig. Det er sådan en topbetjent smal sag med plads til fem kilo. At den har plads til fem kilo ved jeg helt bestemt for jeg slog det nemlig op på nettet forleden dag.

Vaskemaskinen er jo et af de ømme punkter i forhold til mit private klimaregnskab. Og netop fordi den både bruger meget vand og strøm og sæbe (kemi), er jeg typen, der fylder den helt til renden og i øvrigt ikke anvender skyllemiddel, fordi det har jeg engang hørt skulle være skidt for miljøet (se fx her ).

 

Det har fungeret i en del år og jeg har gradvist vænnet mig til, at der kan være lidt vaskepulverpletter på det rene tøj og at cowboybukserne er pænt stive de første par gange jeg prøver at klemme mig ned i dem efter vask. Men så skete der jo det, at husstanden blev udvidet. Med en klimaskeptiker. Og autodidakt lean ekspert. I én og samme pakke.

Det influerede i første omgang primært på mit vaskemiljø ved at udvide antallet af vasketøjskurve fra to til fire. Én til sort, én til kulørt, én til hvidt og en til alt det over 60 grader; i nævnte rækkefølge. Det var sådan set fint nok og bortset fra at vi fik lidt mindre gulvplads, medførte det ingen større ændringer i husstanden.

I anden omgang blev der dog rykket ved hele mit regnskab, da min kæreste valgte, at en vask kunne bestå af to par cowboy bukser, tre T-shirts, 8 par sokker og (meget lidt) af min datters (meget lille) tøj.

Nu er det jo, at jeg nok bare skulle tie stille og bevare husfreden engang imellem. Men det gjorde jeg jo ikke. Så i stedet for at blive glad over, at der er en anden, der sætter vasketøj over, farer jeg helt i flint over mængden (eller rettere manglen på samme) af vasketøj i maskinen. Det rasler jo seriøst rundt derinde og det er vildt ineffektiv både i forhold til miljøet og antallet af gange jeg skal vaske på en uge, hvis der kun bliver sat halve vaske over.
Men klimaskeptikeren giver sig heller ikke. For mens jeg mener, hans vaskemetode er ineffektiv og dårlig for miljøet, mener han, at overfyldte maskiner giver allergi fordi sæben ikke vaskes ordentligt ud. Et rigtigt godt argument, målrettet småbarnsmoderen, der jo helst ikke vil være skyld i at barnet får røde knopper.

Hvis det ikke lige var for det med den overfyldte maskine… For er den fuld (som rigtigt mange anbefaler efterhånden) eller er den overfuld. Det bruger vi så en del tid på at diskutere indtil vi overgiver os til moderne teknologi og beslutter at nettet må bestemme graden af fuldhed. Dét maskinen kan indeholde i kilo, bliver det vi fremover putter i den. Fem kilo. Derfor inkluderer vaskeprocessen hjemme hos mig nu følgende faser. Fase 1) En stor hvid sæk hives frem. Fase 2) Ned i sækken med det snavsede tøj. Fase 3) Op på vægten med sæk og tøj. Fase 4) Sækkens indhold korrigeres med mere eller mindre tøj afhængigt af vægten. Fase 5) Egentlig vask kan påbegyndes med dertilhørende restfaser.

Og det er jo helt fjollet. Og det virker. Ved at tage diskussionen ud af følelsesområdet med allergi, miljøhensyn og ”jeg-føler-bare-dit-vandforbrug-er-alt-for-højt-i-forhold-til-antallet-af-sokker”-argumentationen er det faktisk lykkedes samlet set at opnå et renligt kompromis, hvor tøjet nok har lidt færre vaskepulverpletter og samtidig ikke et uoverstigeligt vandforbrug.

Her er en række tips om klimavenlig tøjvask fra diverse blade og hjemmesider:

Vask med omtanke

– Spring forvasken over
– Fyld altid maskinen helt op – men uden at overfylde. En hel maskine fuld er bedre end to halve. For at undgå dårlig lugt fra vaskemaskinen, skal du køre en koge-vask en gang om måneden. Lad også lågen til vaske-maskinen stå åben efter vask.
– Vask ved så lave temperaturer som muligt. Prøv fx 60° C frem for 90° C. Der kan spares 40-50% energi.
– Vær opmærksom på, at vaskemaskinen ikke skyller en stor del ubrugt vaskepulver ud sammen med spildevandet.
– Brug kompakte vaskepulvere og følg doseringsvejledningen

Vaskemidler kan fås som både vasketabs, som flydende vaskemiddel og som superkompakt, kompakt og traditionelt vaskepulver. Kompakte vaskepulvere indeholder mindre fyldstof og kræver mindre emballage. Vælg de superkompakte typer, vasketabs eller flydende vaskemiddel. De skal alle doseres ret lavt, og det skåner miljøet. Du bør undgå de traditionelle pulvere..

Brug de rigtige mængder ved at følge doseringsvejledningen på emballagen, – brug hverken mere eller mindre.

Tag hensyn til om vandet er blødt, middelhårdt eller hårdt, og dosér herefter. Spørg evt. kommunen eller det lokale vandværk om vandets hårdhedsgrad. Brug evt. hexafosfat (fra Matas) eller “Minus Kalk” til at blødgøre vandet. Det nedsætter forbruget af vaskemiddel. Gå uden om vaskemiddel med fosfater og optisk hvidt, det belaster vandmiljøet.

Brug to forskellige vaskepulvere

– Brug et vaskepulver uden blegemiddel til kulørt vask (color).
– Brug et vaskepulver med blegemiddel til hvidvask 60-90° C. (ultra)
– Eller brug color-vaskemiddel og tilsæt separat blegemiddel til hvidvask.

Undgå optisk hvidt, EDTA og fosfonat
Det er stoffer der kan medføre skadelige effekter i vandmiljøet. Ikke alle fosfonater er giftige, men det er ikke muligt at skelne mellem dem på deklarationen.

Undgå LAS
Producenterne skal ikke oplyse om hvorvidt LAS indgår i produktet. Stoffet skal kun deklareres under gruppen af anioniske tensider. Man kan derfor ikke vide, om LAS er i eller ej. LAS er en væsentlig belastning for miljøet. Vælg et vaskepulver uden LAS – se efter vaskepulveret under miljømærkede produkter.

Undgå skyllemiddel
Skyllemidler indeholder op til 30% kationiske tensider. De betragtes ofte som stoffer, der kan give problemer i vandmiljøet, da de kan være giftige for fisk og alger. Brug kun skyllemiddel til syntetiske stoffer, der giver problemer med statisk elektricitet. Skyllemidlet nedsætter sugeevnen – især for bomuldsstoffer. Det er derfor en dårlig idé at bruge skyllemiddel til fx karklude og håndklæder. Skyllemiddel kan erstattes med et par spiseskefulde husholdningseddike.

Vask ved 20ºC
Vaner er svære at gøre op med. Især forældre med småbørn er bekymrede for, om tøjet nu er helt rent. De nye koldtvandsvaskemidler er et effektivt supplement til almindeligt vaskepulver, men fx gylpeklude og stofbleer skal stadig vaskes ved 60°C.

Koldtvandsvaskepulver kan bruges helt ned til 20ºC
Ikke alle vaskemaskiner kan vaske ved 20ºC. Et uld- eller skåneprogram er ikke effektivt nok. Du skal bruge et normalt vaskeprogram, fx kulørtvask og kunne sænke temperaturen. Skal du have ny vaskemaskine så vælg en, hvor temperaturen kan indstilles uafhængigt af programvalg. Er tøjet meget beskidt, skal det helst vaskes på mindst 30 grader. Koldtvandsvaskepulver duer ikke til uld.

Spar på kogevaskene
Hvis du vasker ved så lave temperaturer som muligt, bruger du mindre energi. Kogevask er stort set overflødigt, da vaskemidler i vore dage meget effektive. Forbrugerstyrelsen anbefaler dog, at sengetøj, karklude, undertøj og håndklæder skal vaskes ved 60ºC for at komme husstøvmider og bakterier til livs.