Frisk luft giver vasketøjet duft - men hvorfor?

11.09.2012

VI KENDER ALLE DUFTEN AF VASKETØJ, DER HAR HÆNGT TIL TØRRE UDEN FOR. TRØJEN, DER TAGES NED FRA TØRRESNOREN, OG UIMODSTÅELIGT FØRES OP TIL NÆSEN. DUFTEN AF FRISK LUFT. OG DEN ER GOD NOK, FOR DEN FRISKE LUFT GIVER RENT FAKTISK TØJET EN HELT SÆRLIG DUFT. MEN HVAD BESTÅR DEN FRISKE LUFT EGENTLIG AF?

Natur-Energi ved, at frisk luft giver god energi og har derfor undersøgt sagen. Svaret blæser måske ikke helt i vinden, men der er i hvert fald forskellige meninger om, hvad frisk luft i vasketøj er.

I jagten på den friske luft er lektor Theis Sølling, Kemisk Institut på Københavns Universitet en af dem, der kan komme med en god forklaring:

”Luften udenfor er fuld af pollen, skimmelsvampe, støv og andre partikler. Hvis man er i et tæt skovområde, vil tøj tørret uden for, opfange pollen og andre velduftende partiker, når de blæser rundt i vinden. Men tøjet kan også fange mindre behagelige dufte. Hvis du opholder dig i en ørken ville, der for eksempel komme støv i tøjet, og det ville måske heller ikke lugte så godt. På samme måde som hvis det hænger til tørre ved siden af en grisefarm.” 

Den friske duft kan meget vel også komme fra grønne planter – især skulle nåletræer udsende velduftende molekyler, der kan sætte sig i tøjet.

UENIGHED OM UV-STRÅLER

Ifølge Theis Sølling kan UV-strålerne i sollyset også være en af grundene til den friske luft. Det skyldes, at UV-strålerne i princippet kan sterilisere tekstilerne og dermed være med til at fjerne luften fra fx svamp, skimmel og andre mikroorganismer. Professor Ole John Nielsen også fra Kemisk Institut på Københavns Universitet, er dog ikke helt enig:

”Jeg tror ikke, der er intensitet nok i UV-strålerne, og det vasketøj, der hænger i skyggen har sammen dejlige lugt, som det tøj, der har hængt ude i solen”.

Ole John Nielsen peger i stedet for på ozon som forklaring på den velkendte duft af frisk vasketøj. Dog er det ikke ozon i sig selv, der dufter godt, forklarer han. Duften kommer, når ozonen reagerer med rester af vaskepulver i vasketøjet.

Der findes dog endnu et bud på, hvorfor frisk luft giver vasketøjet duft, når det hænger til tørre uden for. Lektor Matthew Johnson, der også forsker ved Københavnsk Universitet, mener, at duften skyldes den proces, der opstår, når vandet fordamper fra overfladen af tekstilernes fibre – en teori han ikke mener afskriver Ole John Nielsens teori omkring kemiske relationer mellem ozon og rester i vaskepulveret:

“Det er selvfølgelig kun er en teori, men mit bedste bud er, at fordampningsprocessen danner statisk elektricitet på overfalden af tøjet. Den statiske elektricitet skaber så kemiske forbindelser, der får tøjet til at dufte friskt.”

Teorien er, at der dannes en masse små elektrisk ladede vanddråber, når vandet fordamper fra tøjets overflade. De elektrisk ladede vanddråber danner så radikaler, som er i stand til at nedbryde de organiske molekyler, der findes i tøjet.  Det er under den nedbrydning, at den friske duft opstår.

GØR NOGET GODT FOR MILJØET

Ifølge Matthew Johnson kan den teori også bruges til at forklare, hvorfor tøjet kun dufter friskt, når det tørres uden for og ikke indenfor. På grund af vind og solens lys fordamper det vand, der er i tøjet, hurtigere uden for. Det er netop den hurtigere fordampning, der giver en større statisk ladning på tøjets overflade, og som derfor forstærker nedbrydnings-processen. Matthew Johnson forklarer:

”Man kan godt forstille sig, at UV-strålerne også hjælper i den forbindelse. De medvirker nemlig yderligere til at nedbryde molekylerne i tøjet”.

Så ved at hænge dit tøj til tørre udenfor, gør du ikke alene noget godt for miljøet og dit personlige klimaregnskab – du får også tøj, der dufter helt naturligt rent.

FAKTA:

  • Hvis du hænger tøj til tørre to gange om ugen i stedet for at tumble det, sparer du yderligere ca. 210 kWh eller ca. 420 kr. om året.
  • Halver temperaturen fra 40°C til 20°C, så sparer du 55 pct. af strømmen til vask. Det kræver, at du bruger særligt koldtvandsvaskemiddel, og at du ikke vasker tøj med bakterier fra smitsomme sygdomme.
  • Køb A-mærkede vaskemaskiner og tørretumblere, når du skal købe nyt. Se efter Energisparemærket.

Kilde: www.borger.dk