Gæret gymnastiksal, brændende tennissokker, tilstoppet toilet. Som nabo til en industrivirksomhed oplever man af og til et frontalt angreb på næsen. Bliver det for slemt, er der ikke meget at stille op. Enten må man flytte, eller også må man tvinge virksomheden til at lukke. Men nu har en professor i atmosfærekemi opfundet en tredje udvej. Med en løsning der låner sin metode fra naturen selv, kan han fjerne selv de mest olme dunster.

Matthew Johnson er professor på Kemisk Institut, Københavns Universitet. Igennem ti år har han forsket i hvorfor jordens atmosfære er så relativt ren, selv om vi mennesker fylder den med forurening. Det var et typisk grundforskningsprojekt, men det han fandt ud af, viste sig at være yderst anvendeligt. Atmosfæren renser sig selv, med en proces der er så enkel, at den kan lukkes ind i en kasse og sælges som luftrensningsenhed til ildelugtende industrivirksomheder.

Langsom men effektiv naturmetode blev accelereret
Forurenende gasser der stiger op mod himlen, begynder at danne partikler, når de møder naturligt forekommende stoffer som ozon. Det er en kemisk proces, der sættes i gang af sollys. Når de er store nok bliver partiklerne vasket ud af atmosfæren med regn, og når regnen lander på jorden er luften atter ren. Altså en slags naturens eget rensningsanlæg, forklarer Johnson.

”Der er kun et problem. Naturens metode er for langsom til at en virksomhed kan bruge den. Så jeg har accelereret processen med tusind gange og erstattet regnvejret med noget, der fungerer lidt bedre inde i en fabriksbygning”, siger opfinderen Matthew Johnson.

Irriterende dagligdagsfænomen blev til mirakelmetode
Et andet ord for partikler er støvkorn.  Og støv er meget nemmere at fjerne end gas. I Johnsons luftrenser, Climatic, suger støvkornene sig helt enkelt fast på en overflade. Lidt ligesom det støv, der er så irriterende at fjerne fra tv-skærme og LP-plader.

Metoden var så smart, at Johnson fik patent på den i 2010. I juni 2012 solgte han og Københavns Universitet retten til at udnytte patentet til virksomheden INFUSER A/S og i juli 2012 satte Johnson og INFUSER den første kommercielle installation op hos en Aarhus-virksomhed, der renser ildelugtende spildevand fra skibe. For virksomheden, Jysk Miljørens, kom Climatic som sendt fra himlen. I årevis var de blevet bestormet med klager fra rasende naboer.

Overbevisende konkurrent med lavt energiforbrug
Med tidligere metoder til at beskytte naboer mod luftforurening har man enten fortyndet de forurenende gasser ved at sende dem højt op i luften, brændt dem, frosset dem ned, eller sendt dem igennem kostbare kulstoffiltre. Det er alt sammen metoder, som er dyre i anlæg, kræver masser af vedligeholdelse eller forbruger store mængder af energi. Johnsons nye metode gør ingen af delene.

[faktaboks width=”700px” position=”left” headline=”FILM: Kemiker udvikler solceller”]

Klimavenlig luftrensning
Alene det lave energiforbrug gør Climatic mere klimavenlig end konkurrenterne. Men på sigt kan metoden give endnu større strømbesparelser, og dermed mindre klimapåvirkningen.

En tredjedel af verdens strøm går til at køle, varme og affugte luft i bygninger. Med den fotokemiske metode kan man rense den veltempererede luft man allerede har i huset, i stedet for at trække luft ind udefra. Dermed kan man skære en stor del af energiregningen. Det er godt for økonomien, men også for klimaet. Og så vil rensning af indendørs luft også der beskytte hårdt plagede næser.

Du kunne måske også være interesseret i at læse…