Solceller der kan males på!

28.09.2013

VIDENSKAB: Den grønne energi er kommet for at blive! Og nu har forskere fra Københavns Universitet fået penge til et arbejde, der skal munde ud i at skabe bøjelige solceller, der både kan gemme og lagre energi.

Forestil dig en maling, der både kan indfange og lagre energi fra solens stråler. Det kunne være løsningen på solcellernes to største problemer. Nemlig at de ikke virker om natten og at de knækker når man bøjer dem. Sådan en maling, der kombinerer egenskaber fra solceller og batterier, er det ultimative mål for kemikeren Mogens Brøndsted Nielsen, der skal stå i spidsen for et nyt forskningscenter på Kemisk Institut, Københavns Universitet.

Selvsamlende solceller og batterier
Mogens Brøndsted Nielsen får 
35 millioner kroner af Københavns Universitet til at etablere forskningscenteret, der skal udvikle molekyler, der samler sig selv til solceller og batterier.

– Især i Danmark, hvor der ikke er så mange soltimer, vil det være relevant med solfangere, som kan oplagre energien til der er brug for den. Hvis vi så oven i købet kan lave solfangere i form af maling, vil man kunne montere solfangere mange steder, hvor det i dag er umuligt, siger Nielsen.

En lak der, for eksempel, kan få hele overfladen på en bil til at fungere som kombineret solcelle og batteri er et ambitiøst mål og det nye forskningscenter skal da også udvikle nye metoder til både design, fremstilling og test af molekyler, der kan fange og lagre solenergi. Hvis man ikke lige er kemiker, lyder det måske som om alle tre ting kan varetages af en og samme forsker, men det kræver faktisk vidt forskellige evner.

Omsætte stråler til strøm
Teoretiske kemikere kan i dag bruge computerprogrammer til at forudsige hvordan et molekyle skal se ud, for at få de egenskaber man har brug for. De leverer altså et virtuelt molekyle. Et design, der viser hvor hvert enkelt atom skal sidde. Det er en god forhåndsviden at have, før man går i laboratoriet, for der begynder det at blive rigtigt svært.

I laboratoriet skal såkaldte syntesekemikere få enkeltatomer til at samle sig efter teoretikernes designanvisninger, alene ved at hælde grundstoffer sammen i et reagensglas og så omrøre, varme, køle eller ryste suppen. Det kan tage tusindvis af arbejdstimer at finde frem til den bedste fremgangsmåde, fordi et eneste fejlplaceret atom kan betyde forskellen på succes og fiasko.

Selv med de dygtigste teoretikere og laboratoriekemikere på holdet, tør ingen klappe i hænderne før molekylerne også er blevet testet. Kan det omsætte solens stråler til strøm? Kan det gemme strømmen, og ikke mindst, kan man styre hvornår strømmen bliver frigivet igen?

Materialer i kredsløb: Økologisk elektronik!
De fleksible solbatterier vil være til fordel for klimaet, fordi de kan levere CO2-neutral energi. Men de vil også være til fordel for miljøet og økonomien. Næsten al elektronik indeholder i dag tungmetaller og såkaldte sjældne jordarter. At smide den slags materialer ud i naturen er både dyrt og skadeligt.

Mogens Brøndsted Nielsen og hans hold arbejder derimod med materialer, som næsten udelukkende består af kul. De vil helt enkelt indgå i naturens kredsløb, den dag man smider dem væk. Dermed er der tale om en historie, der på mere end een måde er en solstrålehistorie!