Højsæson for gnister mellem mennesker

10.12.2020

DIN HVERDAG ER FYLDT MED ELEKTRICITET, OG NOGLE GANGE KAN DU ENDDA OPLEVE, AT DET SLÅR GNISTER OMKRING DIG. IKKE PÅ GRUND AF DINE VARME FØLELSER, MEN FORDI VEJRET ER BLEVET KOLDERE. DU ER RAMT AF STATISK ELEKTRICITET, MEN HVOR KOMMER DEN FRA – OG HVORDAN KAN DU UNDGÅ DEN?

Du kender det alt for godt: Det er vinter, og vinden bider i næsen og river i kinderne. For at få varmen trækker hurtigt en bluse overhovedet. Desværre er resultatet ikke varme og glød men stød og gnister. Nas gør det, når man får eller giver et skud statisk elektricitet.

Elektroner i frit løb
For at finde ud af hvad statisk elektricitet er for en størrelse, har vi spurgt medarbejder ved Statens Naturhistoriske Museum Jørn Madsen om, hvad almindelig strøm er:

– Den form for elektricitet, man normalt taler om, skyldes elektroner i bevægelse, som vi kender det fra batterier eller en stikkontakt. Helt enkelt er alle stoffer opbygget af atomer, og elektroner er nogle af de små byggedele, som findes i atomerne, forklarer Jørn Madsen og fortsætter: Når man trykker på en stikkontakt, sender man faktisk elektronerne ud i et frit løb gennem ledningerne, hvor de bliver pumpet rundt af maskinerne i det elværk, hvor din strøm kommer fra.

Der er med andre ord tale om et mindre racerløb, hvor hver enkelt elektron har masser af fart. Deres energi samles og bliver overført til alle de elektriske apparater, du har derhjemme som computere, fjernsyn, lamper osv. Og elektronernes hastighed kan måles. Jørn Madsen forklarer:

– Elektronernes hastighed – dvs. spændingen – måler man i volt, og jo flere volt, jo hurtigere flytter elektronerne sig. Strømstyrken måler man i ampere og er et mål for, hvor mange elektroner, der er på vej gennem ledningen. En ampere svarer til, at der strømmer mere end 6 milliarder milliarder (6.000.000.000.000.000.000) elektroner forbi hvert sekund.

Der er med andre ord virkelig tryk på de mange elektroner, når de suser igennem dine ledninger for at give dig lys på køkkenbordet eller sørge for, at du og dine børn kan følge med i årets tv-julekalender.

Kulmination på opladning
Men elektricitet kan også være et andet end det, der gør det muligt for dig at få varm mad. For elektriciteten kan også være statisk. Den naturvidenskabelige forklaring på det fænomen er, at elektronerne, der før susede af sted, nu står næsten stille. Projektleder Peter Klingenberg fra Indeklimaportalen.dk forklarer:

Selve resultatet af den statiske elektricitet er en kulminationen på den opladning, som du har gået og sparet sammen. Udladningen kommer på grund af de forskellige opladningsstadier, som du og dine omgivelser har. Når den opladede person rører ved en ledende genstand som for eksempel et dørhåndtag eller en radiator, så sker udledningen af de mange elektroner, der indtil nu har stået stille.

Tættere forbindelse med omverdenen
Når du på denne tid af året oftere oplever statisk elektricitet, skyldes det, at den løbende afledning ikke sker så let, når det er koldt, og luften er tør. Af samme grund vil du ikke opleve statisk elektricitet på din rundtur i Thailand eller på dit badeværelse. Forklaringen har Peter Klingenberg:

– Når luftfugtigheden er lav, så sker affugtningen ganske langsomt, og det betyder, at de enkelte genstande i omgivelserne bliver mere ledende. Luftfugtighed er nemlig effektiv afleder, forklarer Peter Klingenberg, og fortsætter:

– For at undgå de ubehagelige stød, så kan man mere aktivt sørge for at aflade sig selv for eksempel ved at tage fat i et dørhåndtag med håndroden og ikke med fingrene, da de er mere følsomme. Jeg har også hørt om én, der tager sin nøgle og sætter i et arkivskab af metal. I det tilfælde springer gnisten til nøglen, og der mærker man stort set ingenting.

Nok til mobilopladning?
Har du gået og sparet energi op, kan det ligefrem slå gnister, når du afleder. Vi spørger Peter Klingenberg om det er farligt – og hvis ikke, om det da kan være nok til at oplade eksempelvis en mobiltelefon:

– Du får måske et lille rap over nallerne, hvis du på denne tid af året lukker din bildør eller rejser dig fra en kontorstol uden antistatisk betræk. Og det kan da være rigtig ubehageligt, især hvis opladningen er så stor, at den ligefrem trækker synlige gnister. Men farligt er det ikke – og der er nok langt igen før du aktivt kan bruge det til at oplade din mobil.

Kilde: Billederne er venligst udlånt af Energimuseet i Bjerringbro.

FAKTA – UNDGÅ STATISK ELEKTRICITET

  • Aflad dig selv bevidst og jævnligt, så bliver dine opladning ikke hober sig op.
  • Læg et stykke antistatisk stof over den kontorstol hvor du sidder og en måtte eller et stykke antistatisk gulvtæppe under dit skrivebord.
  • Sæt håndroden på dørhåndtaget, når du skal åbne døren. Håndroden er mindre følsom end fingrene.
  • Skrift tøj, dit tøj har stor betydning for opladningen af statisk elektricitet.
  • Tjek din indendørstemperaturen og løs trækproblemer før du skruer op for varmen, da den får luftfugtigheden til at falde og det gør risikoen for statisk elektricitet større.

Sider der kunne have din interesse: