Rønbjerg Natur og Udeliv Børnehave blev Naturven
Rønbjerg er en lille by sydvest for Skive, og byen har, som så mange andre småbyer, svært ved at trække nye familier til. For nogle år siden lukkede skolen, og dermed blev det lidt mere besværligt at være børnefamilie i Rønbjerg. Heldigvis har byens yngste indbyggere stadig deres faste tilholdssted i byens integrerede institution, som er et godt eksempel på, hvad Rønbjerg kan tilbyde børnefamilier, der vil ud på landet og tættere på naturen.
Når man træder ind ad lågen i Rønbjerg Natur og Udeliv Børnehave, fornemmer man straks, at man er kommet til et trygt og hyggeligt sted. Der er legeredskaber i massevis, tæt buskads, som børnene kan gemme sig i, dyr, der skal passes, og sidst men ikke mindst er der masser af liv - nærmere betegnet udeliv. Denne institution er nemlig ikke som institutioner er flest, for her er der fokus på udeliv, natur og miljø. Med kun godt 20 børn i institutionen kæmper stedet for at få det til at køre rundt, men netop arbejdet med natur og miljø, er med til at give institutionen sin berettigelse.
”Vi nyder naturen, sætter pris på naturen og får vores børn til at værne om den. Det er fantastisk at være med til at formidle den viden, vi har, til børnene, og der er faktisk flere, der vælger os til, selvom de bor nogle kilometer herfra. Det er rigtig dejligt, og det giver blod på tanden. For man får jo lyst til at endnu flere skal vide, hvem vi er, og hvad vi står for,” fortæller Betina, som er teamkoordinator i Rønbjerg Natur og Udeliv Børnehave.
Naturdetektiver på affaldsjagt
Børnene tager også aktiv del i at passe på naturen i lokalområdet, når de et par gange om ugen leger naturdetektiver. Udrustet med trækvogn og tænger, går de små poder raskt afsted for at tømme de skraldespande, som de er ansvarlige for. Der er stor begejstring, hvis posen er fuld, og på vejen gennem byen, bliver der samlet skrald med en ildhu, som var det det pureste guld de jagtede. Dagens bytte rulles hjem på trækvognen, og her hjælper alle børnene med at sortere affaldet.
”Det er meget lettere for børn at se, at det er plastik, og det er glas, når de har det mellem hænderne. Og ad den vej lærer vi børnene, at vi skal passe godt på naturen og vores jord,” fortæller Betina.
Børn og natur går hånd i hånd
Tina, der er mor til Emma, som går i Børnehaven, bor lige ved siden af institutionen og har haft alle sine tre børn i institutionen.
”Vi taler også om naturdetektiverne derhjemme og om, hvordan hun har sorteret affaldet. Vi har også taget det med hjem. Vi sorterer langt mere affald, end kommunen påkræver, fordi det er sjovt at gøre sammen. Så snakker vi for eksempel om, hvordan vi kender forskel på hård eller blød plast. Jeg spørger dem for eksempel, om de kan binde en knude på det, og hvis svaret er nej, så er det hård plast,” fortæller Tina.
Tina er ikke et øjeblik i tvivl om, at det er fra barns ben, de små skal lære at værne om naturen, og hun ser flere positive ting ved, at børnene har med naturen at gøre fra en tidlig alder.
”Jeg tror, det er nemmere at lære børnene at passe på naturen, når de er 2-6 år, end når de er 13-15 år. De får en sundere måde at leve på, når de vokser op, og det bliver en naturlig ting for dem. Og så slipper de for at skulle tage stilling til, om de vil hjælpe miljøet, når de bliver ældre. Det gør de bare, for det er de vokset op med.”
Fortsæt det grønne arbejde
På mange måder er Rønbjerg Natur og Udeliv Børnehave langt fremme, når det kommer til at bane en bæredygtig vej for vores børn. De formår at formidle viden om naturen til børnene, og her hos Natur-Energi er vi sikre på, at de børn, der har gået i Rønbjerg Natur og Udeliv Børnehave er godt rustet til en grønnere fremtid.
Derfor vil vi gerne hylde Rønbjerg Natur og Udeliv Børnehave for deres gode arbejde og tildele institutionen titlen som Naturven sammen med præmien på 10.000 kroner.
Du kan læse meget mere om Rønbjerg Natur og Udeliv Børnehave på hjemmesiden http://xn--brnehusene-0cb.dk/boernehusene/roenbjerg/