Lars Levinsen får titlen som Naturven

I den lille by Gundsølille tæt på Roskilde ligger et lille bofællesskab. Her har ni familier indrettet sig i en charmerende gammel bygning, som tidligere fungerede som skole. Bag det charmerende ydre har årene dog sat sit præg på den røde murstensbygning, og familierne arbejder derfor på en omfattende renovering af deres fælles hjem.

Specielt én beboer har været med til at sætte skub i tingene, når det kommer til energioptimering af den gamle bygning, og det er Lars Levinsen.

Lars flyttede ind i bofællesskabet for fire år siden sammen med sin kone og søn, som dengang var blot et år gammel. For familien betød det et skifte fra indre København til et liv med endnu mere fokus på familie, fællesskab og bæredygtighed.

Fra nedslidt skole til energioptimerede boliger
Lars har aldrig været fanatisk omkring hverken klima eller bæredygtighed, men da familien flyttede til bofællesskabet i Gundsølille, gik der alligevel ikke lang tid, før han fik sat skub i renoveringen af den gamle skolebygning.

”De første, der boede her, har knoklet med at gøre bygningen beboelig, og jeg er så kommet til i en tid, hvor man kunne optimere på det. Vi har kunnet gøre nogle større initiativer. Og det giver jo god mening i forhold til forbrug og udledning af klimagasser, at man både vedligeholder det man har, men også forbedrer det. Her i huset har vi isoleret hulrummet i murværket, som gør, at varmen ikke fiser ud så let. Vi har skiftet nogle døre og vinduer, og senest har vi fået lavet nyt tag, hvor vi har solceller integreret i taget,” fortæller Lars.

Flere projekter er i støbeskeen, og det næste bliver etableringen af et jordvarmeanlæg. Det vil betyde, at de kan slippe af med det gamle gasfyr og varme boligerne og fællesarealerne op på en langt mere miljøvenlig måde.

Vi spurgte Lars, om han altid har interesseret sig for miljøet og bæredygtighed, og efter lidt betænkningstid svarede han:

”Jeg ved faktisk ikke helt, hvor det kommer fra. Men jeg kan huske, at jeg havde en gymnasielærer, der engang fortalte os om klimaforandringerne, og hvad vi er i gang med at gøre ved jorden, og det gjorde virkelig indtryk på mig. Så måske var det faktisk der, det gik op for mig, hvad vi har gang i,” fortæller Lars eftertænksomt.

Han får tingene til at ske
Det var Louise, som har boet i bofællesskabet i 11 år, der indstillede Lars som naturven. Hun så en annonce for Naturvennerne på Facebook, og kunne ikke slippe tanken om, at Lars var den oplagte kandidat.

”Lars gør noget helt særligt i forhold til at gå i en bæredygtig retning. Han har været primus motor på alle de klimatiltag, vi har lavet i huset. Han er den, der er gået forrest, og han har været meget inspirerende for os andre,” fortæller Louise.

Før Lars og hans familie flyttede ind i bofællesskabet, var der ikke et stort fokus på bæredygtighed, men det fik Lars ændret på, og i dag er det et fælles projekt for alle familierne at flytte bofællesskabet i en grønnere retning.

”Jeg bliver vildt stolt over at bo her, og synes det er dejligt, at vi er fælles om at gå i den retning,” slutter Louise.

Fortsæt det gode arbejde
Vi vil gerne hylde Lars og bofællesskabet i Gundsølille for deres fokus på bæredygtighed og gode arbejde med optimering af den gamle skolebygning. Derfor tildeler vi dem titlen som Naturven sammen med præmien på 10.000 kroner.