Junior Rangerere får titlen som Naturven

Hvert år får børn fra hele Frederikshavn Kommune en enestående mulighed for at komme med på Junior Ranger programmet – et forløb, der tager børnene gennem sjove og lærerige aktiviteter med natur og dyreliv i fokus.

Junior Ranger konceptet har sin oprindelse i USA, men har gennem de seneste år vundet indpas i flere europæiske lande. Nu er det nået helt til Frederikshavn, der som den første kommune i Danmark har startet et Junior Ranger program, der er en slags mini-naturvejlederuddannelse.

”Det er en uddannelse på et år, hvor børnene er igennem otte forskellige elementer, som handler om natur, geologi, respekt for naturen og så videre. Men en af de vigtigste ting er formidling. Altså evnen til at fortælle andre om den natur, som vi alle sammen er den del af. Børn, der formidler for børn, det er bedre end, at der står en voksen og fortæller for børn,” forklarer Naturvejleder Bo Rene Storm, der står i spidsen for Junior Ranger programmet.

”Der er rigtig fedt, at man kommer ud og skal lære andre om naturen. Det er også rigtig godt at øve sig i at stå og fortælle foran mange mennesker. Folk er altid søde til at rose én bagefter, og så finder man jo ud af, at det er faktisk ikke så slemt,” fortæller Cecilie på 14 år med et stort smil på læben.

Stor opbakning til Junior Ranger programmet
Siden 2017 har børn i Frederikshavn Kommune hvert år kunne ansøge om en plads på Junior Ranger programmet, og interessen har været stor. Faktisk så stor, at flere hvert år har fået afslag.

Det kræver ikke en særlig viden om natur eller dyreliv at blive optaget som Junior Ranger. Og netop derfor er der både børn med et stort kendskab til naturen og børn, som bare gerne vil lære en masse nyt, i flokken af Junior Rangere.

”Før vidste jeg næsten ingenting om naturen, og nu ved jeg rigtig meget om naturen,” fortæller Klara på 12 år.

”Det er fedt, at man kan gå ud i naturen, og så kan man rent faktisk sige noget om, for eksempel hvad det er for nogle fugle, man ser. Og så kan man give den viden videre,” fortæller Signe Marie på 13 år, der også kan mærke, at hun nu er lidt bedre rustet i naturfag-timerne end klassekammeraterne.

”Det er bare fedt at være her. Man får en masse gode oplevelser, og jeg håber bare, at alle går ud i naturen, for den er så dejlig og skøn,” lyder opfordringen fra Caroline på 13 år. Hun har altid tilbragt meget tid i naturen sammen med sin familie, og netop derfor er både Caroline og storesøsteren Cecilie blevet Junior Rangere.

En fælles base i Bangsbo Dyrepark
Skovhuset i Bangsbo Dyrepark er samlingsstedet for Junior Rangere. Her møder vi børnene på en kold og solrig dag i marts. De er ved at lave bål udenfor, for der skal bages pandekager i dag. Gensynsglæden mellem børnene er stor, for det er længe siden, de sidst har set hinanden på grund af corona-restriktionerne.

Senere står programmet på kranieleg i skovhuset, hvor børnene skal gætte kranier. Her er det Caroline, der tager teten og fortæller de andre om, hvordan de kan kende forskel på de forskellige kranier. Igen er formidling mellem børnene i højsædet.

Kronen på værket
Som Junior Ranger kommer man også uden for kommunens grænser. I sommer var de på tur til Møn – en naturoplevelse, der gjorde stort indtryk. Til sommer går turen lidt længere væk til Norge, hvor de skal besøge Magma Geopark.

”De 10.000 kroner, vi har modtaget fra Natur-Energi, er et godt tilskud til den rejse, vi skal på, til sommer. Når børnene nu har været gennem et geologi-forløb, skal de selvfølgelig op og se en enestående geopark, som ikke ligger langt herfra. Det bliver kronen på værket,” slutter Bo.

Formidling er vejen frem
Junior Ranger programmet er et godt eksempel på, hvordan vi kan hjælpe børn til at finde glæde ved at være i naturen og lære dem at formidle deres viden videre til både unge og gamle.

Derfor vil vi gerne hylde Junior Ranger programmet i Frederikshavn Kommune for det gode arbejde og tildele dem titlen som Naturven sammen med præmien på 10.000 kroner.