Esben Thøstesen får titlen som Naturven

For to år siden, da første Corona-bølge ramte Danmark, sad Esben Thøstesen som så mange andre danskere og manglede en følelse af fællesskab. Samtidig gik han mange ture rundt i Tønder Kommune, da det var en måde at komme ud af huset og få set hinanden på. Snart kom han på idéen #skridtogskrald, der skulle gå hen og blive et stort skraldeindsamlingsinitiativ med flere tusinde medlemmer.

Tag skrald med på vejen
Selvom vi ikke længere er isoleret som under Corona-nedlukningen, er initiativet mindst lige så vigtigt i dag. For Esben har det nemlig altid været vigtigt, at dette initiativ er for alle og nemt at gøre til en del af sin hverdag

”Der er mange gode skraldeindsamlingsinitiativer, men jeg synes især, det er interessant, at når vi alligevel går fra A til B, så har vi en pose med og samler det skrald op, vi uundgåeligt kommer forbi,” forklarer han. På den måde kan alle være med, både unge som gamle, store som små.

Et budskab der er værd at sprede
Siden Esben startede initiativet, er #skridtogskrald vokset sig større og har nu små 20.000 medlemmer. Især det første halve år gik det stærkt. Der kom flere og flere mennesker, der ønskede at være en del af fællesskabet, og de var med til at sprede det gode budskab: Sammen kan vi gøre vores omgivelser renere. Til spørgsmålet om, hvor meget skrald der egentlig samles, svarer Esben:

”Det er meget forskelligt. Det kan være voldsomme mængder, men det kan også være lidt. Vi skal huske på, at det jo faktisk er en god historie at samle lidt skrald. For hvis du ikke finder noget at samle, så betyder det, at der er sket noget godt, inden du kom.”

Stor lokal opbakning
I Tønder Kommune har bidraget og støtten været stor. Bente er en af de lokale, der hver dag tager pose og tang med, så hun kan samle skrald ind, når hun lufter hunden med sin mand. Initiativet har gjort hende mere opmærksom på, hvor meget skrald der ligger i naturen, men også hvor simpelt det er at være med til at fjerne det. Hun fortæller, at hun møder stor opbakning på sine daglige gåture:

”Når jeg møder nogen, der ser, at jeg samler skrald ind, så får jeg for eksempel en tommelfinger op. Det er positivt rundt omkring.”

Esben står også for forskellige lokale affaldsindsamlingsevents, hvor folk, der støtter initiativet, kan samles. Bare på én uge har han for eksempel stået for fem affaldsindsamlingsevents, hvor deltagerne tilsammen samlede 243 kg affald.

Mindre skrald i fremtiden
I fremtiden håber Esben på, at initiativet kan udvikle sig på landsplan, så endnu flere danskere kan blive en del af fællesskabet. Desuden vil han gerne udvikle det lokale initiativ ved for eksempel at inddrage skoler og erhvervsdrivende.

Vi vil gerne hylde Esben og #skridtogskrald ved at kåre ham som Naturven og give ham præmien på 10.000 kroner.

Han ved allerede, hvad penge skal bruges på. Han vil investere i 1.000 affaldsnet, som folk kan bruge til at samle skrald og samtidig være med til at sprede det gode budskab.

Du kan læse meget mere om initiativet på #skridtogskrald’s hjemmeside: https://www.skridtogskrald.dk/