Pernille Kaas blev Naturven

En vandretur rundt på Bornholm med teenagesønnen i 2018 blev spiren til Pernille Kaas’ idé om Brug min Baghave. En idé der skulle vise sig hurtigt at slå rødder, og som talte direkte ind i et behov, som mange primitivt rejsende i Danmark kunne relatere til.

Afstandene mellem campingpladserne på Bornholm var for store for Pernille og sønnen, så da de fik mulighed for at slå teltet op i en privat baghave, greb de den. Det var en helt unik oplevelse for dem begge, og året efter, i sommeren 2019, startede Pernille Facebookgruppen Brug min Baghave.

Et simpelt koncept
Konceptet var fra start ganske enkelt: Åben din baghave op for en nat eller to, og tilbyd rejsende at overnatte. For Pernille var det særlig vigtigt, at det skulle være lysten, der drev folks engagement i netværket, og netop derfor er det gratis og helt uforpligtende for både haveejere og havebrugere at være med.

”Havebrugerne får et sted at overnatte, som er mere trygt end at slå telt op i en skov eller bo i shelter, men samtidig tilbyder baghaven en anden ro end en stor campingplads. Og haveejerne synes bare, det er så hyggeligt at byde folk velkommen i deres have og få en snak med de rejsende,” fortæller Pernille, der ofte får hilsner fra både begejstrede haveejere og -brugere.

Interessen har været overvældende
Pernille havde en forestilling om, at Facebookgruppen måske ville komme til at tælle et par hundrede vandrere og cykel-rejsende, der søgte overnatningssteder rundt omkring i Danmark. Den forventning blev dog lynhurtigt gjort til skamme. Interessen for netværket var overvældende. Pernille blev interviewet til landsdækkende medier, og en måned efter hun havde oprettet gruppen, havde 7.000 danskere meldt sig ind. Faktisk var interessen så stor, at Pernille, for at kunne følge med efterspørgslen, måtte oprette en hjemmeside, hvor kontakten mellem haveejere og havebrugere kunne foregå.

Gæstfrihed og hjertevarme
Men hvordan kan et koncept, som handler om at åbne privaten op for vildt fremmede, fungere i et land som Danmark, hvor det ikke ligefrem er hjertevarme og imødekommenhed, vi er mest kendte for?

”Måske er vi danskerne slet ikke så reserverede, som vi har ry for at være. Interessen for at åbne sin baghave op og tage varmt imod fremmede mennesker har været enorm, og det bunder i lysten til at møde andre mennesker på en helt uforpligtende måde. Og for havebrugernes vedkommende er det i høj grad gæstfriheden og den hjertevarme, som de bliver mødt af, når de ankommer til en ny have, der trækker.”

Eventyret venter i baghaven
Ét år og 30.000 medlemmer senere søger stadig flere danskere ud i hinandens baghaver for at holde ferie, komme hinanden ved og skabe en masse gode minder. For hvorfor egentlig drage ud på en lang flyvetur, når en skøn vandre- eller cykeltur til en hyggelig baghave kan være lige så stort et eventyr for både store og små?

Pernille har med Brug min Baghave sat fokus på de mere simple rejseformer og de nære oplevelser som venter lige omme i baghaven. Det vil vi gerne hylde hende for, og derfor har Pernille fået titlen som Naturven.

Du kan læse meget mere om Brug min Baghave på hjemmesiden https://brugminbaghave.dk/

Eller besøg facebooksiden https://www.facebook.com/groups/brugminbaghave