Næsfolket og Næsbycentret blev Naturven

Næsbycenteret er Næsfolkets fælles omdrejningspunkt og naturen deres store passion.

Næsbycentret er et oplevelsescenter for spejdere i alle aldersgrupper, men faktisk har alle lov til at komme og overnatte eller bare besøge centret og udforske de skønne omgivelser. Her handler det nemlig om at nyde naturen og slippe fantasien fri. Så da Bestyrelsesformand Pernille Juul faldt over et opslag på Facebook om, at man kunne nominere en Naturven hos Natur-Energi, fik hun hurtigt sendt en mail afsted.

”Det var faktisk ikke så gennemtænkt, men samtidig føltes det helt naturligt at nominere de frivillige på Næsbycentret, for her handler det rigtig meget om natur og miljø. Og det fungerer kun på grund af Næsfolket - altså de mange frivillige, som knokler for at give spejderne en helt speciel oplevelse,” fortæller Pernille.

Kreativiteten får frit spil
Langt de fleste Næsfolk er selv spejdere og aktive i deres lokale spejdergruppe. De arbejder alle frivilligt på centret, og det tætte sammenhold og fællesskabet er fundamentet for alle de aktiviteter, der finder sted.

”Det handler om at have det sjovt. Rammerne for kreativiteten er vide, og vi går langt for at give spejderne en fantastisk oplevelse. Et år anlagde vi en sandstrand, og et andet år havde vi Disney-tema for de yngre spejdere, hvor der blandt andet blev set film og syet kostumer. Samtidig forsøger vi at give børnene og de unge nogle af de redskaber, som de får brug for gennem livet. Mange af vores aktiviteter har fokus på naturen, dyrene og miljøet, og vi er jo omringet af skøn natur, så det kommet ofte helt af sig selv.”

Aktiviteter med fokus på naturen
På Næsbycentret kan spejderne også tage et miljø-mærke, som de gør sig fortjent til ved at løse en række opgaver, der er relateret til naturen og miljøet.

”De skal eksempelvis sortere affald, og derigennem lærer de noget om genbrug. De hjælper til i lokalsamfundet eksempelvis med at samle skrald. Og så laver de deres eget papir af gamle aviser, hvor de skriver et miljø-løfte på. Det kan være at cykle i skole eller at huske at slukke lyset efter sig. Som afslutning holder vi en miljø-ceremoni, hvor børnene ligger deres løfte i jorden og planter et egetræ ovenpå. Træet vil vokse op og minde alle spejderne på, hvad de vil gøre for miljøet. Det er en rigtig fin tradition, som giver anledning til nogle gode snakke om, hvad man som gruppe og familie kan gøre for miljøet.”

Centret har også for nylig lavet en aftale med en lokal biavler, som har sat sine bistader op på centret. Så nu kan spejderne være med, når biavleren høster honning, hvilket også er en god anledning til at lære mere om biodiversitet generelt. Dette er blot et af mange tiltag, som Næsbycentret har sat i gang for at øge børnenes og de unges viden om naturen omkring dem.

En præmie der falder i god jord
Med kåringen som Naturven følger en statuette samt en præmie på 10.000 kroner, og da vi spurgte, om de havde tænkt på, hvad penge skal bruge til, lød svaret:

”Vi har ingen kastanjetræer, så dem vil vi rigtig gerne have plantet nogle af. Og så har vi snakket om, at vi også gerne vil gøre noget mere ud af vores formidling om naturen på centret. Altså til dem som kommer for at gå en tur med børnene i weekenden og lignende.”

Det er tydeligt at mærke, at Næsbycentret har en helt særlig plads i Pernille hjerte, præcis som det er tilfældet, for de mange frivillige Næsfolk, der får stedet til at leve. Og netop derfor vil de gerne udbrede kendskabet til Næsbycentret, så endnu flere spejdere og familier kan få glæde af det lille paradis, som Næsbycentret er for så mange.

Stort tillykke til Næsfolket og Næsbycentret med titlen som Naturven!

Du kan læse mere om Næsbycentret på hjemmesiden www.naesbycentret.dk/